40m2 house extension with its own entrance


This was a very peculiar project.

The customer came to us with an idea to have a 40m2 extension at the back of their house. They wanted to make it accessible with an independent entrance. They wanted to make sure that the neighbour’s garden is not shadowed by the roof of the new extension. The extension would be pushed to the one side of the property in order to gain as much garden space as possible after it is built.

 

For a better visualization, we created a 3D render to assist us in the assessment of the project and to give the customer a better understanding how it will look.

 

The project commenced with the moving of two main manholes. This was necessary to create new access points for the main surface water and sewage backbone pipes.

An insulated raft concrete slab foundation went in with 100mm of Kingspan to make sure no cold bridging from the ground.

The walls and roof structure were made of SIPs (structural insulated panels). This structure create a total wall thickness of 210mm. The ceilings were left vaulted to gain this spacious feel…

The main extension was divided as independent small living area – a large bedroom, a living room / kitchen and a bathroom. A sunny corridor was built to connect the extension with the existing house. Two large roof windows and four vertical tilt&turn windows were installed to give adequate daylight. A new French double door was installed in the corridor which gave access to the rear garden and, of course, –  triple glazing all the way – for better insulation (lower uValues) and to give a better “acoustic” rating.

The roof was built with a combination of Shingle Roof Tiles on the pitch area and Fiberglass Flat Roof System on the flat roof parts.

The radiators in the newly built extension were connected to the central heating system in the main house. An independent electrical fuse board was installed for the extension with full control for all electrical needs.

The whole project area was painted white, bathroom fitted, floors layed – a full turnkey project. A small patio area with small pebble stone features at the back and around the extension to finish it off.

Electrics carried out by Farley Electrical

 

Another happy costumer

#